Eerst passeren, dan proosten

De notaris speelt een belangrijke rol bij de daadwerkelijke aankoop van je woning. Pas als de akte van levering zoals dat heet gepasseerd is, mag jij je daadwerkelijk eigenaar noemen.

Je hebt het koopcontract getekend, de officiële bedenktijd van drie dagen is voorbij en de ontbindende voorwaarden zijn niet van toepassing. Gefeliciteerd, het huis is bijna jouw eigendom. Bijna, want de woning moet nog officieel worden overgedragen. Dit gebeurt bij de notaris.

Bij de notaris teken je de leveringsakte en de hypotheekakte; de bank geeft jou een lening in ruil voor het onderpand: jouw huis. Dit wordt contractueel vastgelegd in de hypotheekakte. Als je samen een huis koopt, is het slim om ook meteen een samenlevingsovereenkomst op te stellen. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig. In een samenlevingsovereenkomst leg je afspraken vast over het huis, de verdeling van de huishoudkosten en inboedel. Bij overlijden of scheiding kun je hierop terugvallen.

Met de akte van levering of leveringsakte, ook wel transportakte of overdrachtsakte genoemd, gaat het eigendom van het huis over van de verkoper naar jou, de koper. De notaris zorgt dat een afschrift van de leveringsakte wordt ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Hij of zij handelt ook de betaling van de woning en alle bijkomende kosten af, zoals die van de makelaar.

De specialist voor


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.145.45.143
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping: 2
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: