Vlinderorchidee: Woonplant van de maand september

Sommige orchideeën hebben een lichte geur, maar de meeste zijn geurloos. Wat ze allemaal gemeen hebben, is een exotische uitstraling, lange bloei en een onderhoudsvriendelijk karakter. 
Daarnaast is de orchidee veilig voor huisdieren én past de plant in de groeiende belangstelling voor groener leven. Omdat Phalaenopsis harde bladeren en stevige bloemen heeft, is hij niet aantrekkelijk voor insecten en kan worden geteeld met minimale bestrijdingsmiddelen. Dit maakt het een van de 'schoonst' gekweekte woonplanten. Bovendien bloeit de orchidee zeker acht weken (en vaak nog veel langer) en volgt na terug knippen een her bloei: ook die tweede ronde maakt Phalaenopsis duurzaam. 
 

Herkomst
In de warmere streken, meestal in het tropisch regenwoud, groeit vlinderorchidee vaak als epifyt op bomen, takken en twijgen met de wortels in de lucht. Epifyten zijn planten die ergens op groeien zonder hieraan voedsel te onttrekken. Voor de verzorging betekent dit dat ze weinig water nodig hebben en op speciale voedingsbodems geteeld worden, wat vaak al aan de doorschijnende pot te zien is. De luchtwortels groeien naar het licht, een transparante pot houdt ze enigszins in het gareel. 
 

Waar let u op bij inkoop van vlinderorchidee?

 • Check het aantal takken per pot en vooral de staat van de knoppen: die mogen niet ingedroogd zijn en bij voorkeur al iets kleur tonen. 
 • Uitgebloeide bloemen zijn een teken dat de plant al over haar hoogtepunt heen is of te veel bloot heeft gestaan aan ethyleen (een verouderingsgas uit bijvoorbeeld rijp fruit).
 • Kleine zwarte stippels kunnen wijzen op Botrytis, beschadigd blad is meestal het gevolg van verkeerde opslag of verkeerd transport. 
 • De planten moeten vrij zijn van ziekte en plagen als dop-, wol- en schildluis. 
 • Let ook op kou schade, onder de 18 graden Celsius moet de vlinderorchidee verpakt vervoerd worden, ook als hij naar huis gaat met de klant. 
   

Keuze assortiment
Vlinderorchidee komt in vele variaties voor, meestal als tweetakkers, met verschillende bloem- en lipkleuren en zowel effen als met een patroontje. Nieuwe verschijningsvormen zijn cascade, wave, meanderend, hangend, kruipend of single (1 bloem per plant). Blauwe orchideeën zijn ingespoten met kleurstof en kleuren in nieuwe knoppen worden steeds witter, in opkomst is de drietaks, die van de vlinderorchidee een spektakelstuk maakt. 
 

Verzorgingstips voor consumenten

 • Vlinderorchidee staat graag in licht, vanaf half oktober kan de plant zelfs direct zonlicht hebben. 
 • De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 18-22 graden Celsius. 
 • Vlinderorchidee heeft weinig water nodig. Eens per week even laten staan in een dompelbadje en dan goed laten uitlekken volstaat. 
 • Aan zo'n badje eens in de drie weken planten- of speciale orchideeënvoeding toevoegen, helpt alle knoppen open te komen. 

   

Verkoop en presentatietips voor vlinderorchidee
De mooie wortels van vlinderorchidee mogen gezien worden. Presenteer de plant niet alleen in potten, maar ook in bijvoorbeeld hangende trapezes of glazen vazen, die duidelijk maken dat vlinderorchidee niet per se grond nodig heeft. Biedt deze mooie woonplanten aan in oplopende maten van klein naar groot of presenteer een batch op een trapvorm. Zo komen de bloemen veel beter tot hun recht. Zet er ook gerust wat groene planten tussen om het junglegevoel van orchideeën te versterken. Om vlinderorchidee er eens anders uit te laten zien, doet een spiraal in plaats van een stokje wonderen en aansprekende potten in de buurt plaatsen, helpt om de winkel meteen een mooie match te maken. 

 

 

 

 

 

Bron: Bloemen Bureau

actueel op eennieuwefase.nl
 • 11-6-2019 - Wat te doen als de eikenprocessierups in je tuin zit?

  Het seizoen van eindeloze avonden in een zonovergoten tuin is weer aangebroken. Een keerzijde is er ook: de eikenprocessierups kan zich 's nachts een weg vreten door jouw bomjen. Wat kun en moet je daar tegen doen?

  Lees verder ...
 • 12-3-2019 - Nog geen dalende woningprijzen

  De gekte op de woningmarkt neemt weliswaar af maar van dalende prijzen is nog geen sprake, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

  Lees verder ...
 • 4-3-2019 - De 6 meest geschikte voorjaarsplanten

  Zodra de dagen weer wat lichter worden, de vogeltjes gaan fluiten en de zon zich wat vaker laat zien is het duidelijk dat de lente op komst is. En bij de lente horen natuurlijk mooie, kleurrijke voorjaarsplanten en bloemen. Zowel binnen in huis als buiten in de tuin of op je balkon of terras.

  Lees verder ...
 • 28-1-2019 - Behangtrends van nu: Art Deco

  Art Deco: Een stijl die bijna honderd jaar geleden in de mode raakte. En nu is 'ie weer terug!

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.215.161.19
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: