Tuinpalmen: Tuinplanten van de maand september

Nazomeren met tuinpalmen
In de selectie een echte dadelpalm (Phoenix canariensis) met groen geveerd blad en een karakteristieke stam. De Chinese windmolenpalm (Trachicarpus) met zijn opvallende waaiervormige bladeren.
De andere sterren van september zijn officieel geen palmen, maar lijken er erg op, zodat ze prima te combineren zijn.
De palmlelie (Yucca) en de koolpalm (Cordyline australis) hebben een exotische uitstraling met mooie bladrozetten. Bij de Yucca kan het blad geel of witbont zijn en bij de cordyline groen of bruinrood. Perfect voor een naadloze overgang van zomer naar 'Indian Summer'.

 

Keuze assortiment
De dadelpalm is verkrijgbaar in twee soorten: de P. canariensis met stug, opgaand blad.

Afbeeldingsresultaat voor Phoenix canariensis Phoenix Canariensis


 

En de P. roebelenii, met wat zachter en sierlijker gebogen blad. Verkrijgbaar in meerdere lengtes met slanke stammen, soms zelf meerdere in een pot.  
 

Gerelateerde afbeelding Phoenix Roebelenii
 

 

De koolpalm heeft Cordyline australis als bekendste soort. De plant biedt een prachtig bladrozet en is verkrijgbaar in zowel kleine maatjes voor tussen perkplanten als grotere maten die mooi staan op het balkon en terras. Meest voorkomend zijn 'Red Star' (rood blad) en 'Verde' (groen blad). 

Afbeeldingsresultaat voor Cordyline australis red star Red Star   Gerelateerde afbeelding  Verde

 

De Yucca is verkrijgbaar als winterharde Yucca flaccida, Y. gloriosa en Y. filamentosa. Alle drie hebben gedraaide, stugge bladrozetten waarvan de balderen steeds anders zijn. In de zomer boeien ze met een statige kaars. Yucca elephantipes wil vorstvrij overwinteren, het is vooral een kuipplant die ook prima als woonplant kan dienen. 
 

Afbeeldingsresultaat voor palmlelie yucca flaccida Yucca Flaccida  Gerelateerde afbeelding Yucca Filamentosa                               Afbeeldingsresultaat voor tuinplant Yucca gloriosa in pot Yucca Gloriosa  Afbeeldingsresultaat voor yucca elephantipes Yucca Elephantipes
 

 

De Chinese windmolenpalm (Trachycarpus) kenmerkt zich door zijn waaiervormige bladeren. Deze soort komt voor in flinke maten waardoor hij prima geschikt is om terrassen en oprijlanen mee aan te kleden en is zelfs bestand tegen vorst.
 

Afbeeldingsresultaat voor Chinese windmolenpalm Trachycarpus in pot Trachycarpus


 

Tuinpalmen trivia

 • Of er daadwerkelijk dadels aan de dadelpalm zullen groeien is de vraag, maar bij een lange mooie zomer is alles mogelijk.
 • Palmen in de tuin zetten is de moderne variant van de palmhuizen die de aristocratie vroeger liet bouwen en biedt dezelfde botanische sfeer. 
 • Bij de Romeinen was de palmtalk een symbool van Victoria (Nike), de godin van de overwinning.
 • De Trachycarpus staat bekend als de meest winterharde palm. Eentje waar je dus in de zomer en de winter plezier aan kunt beleven in de tuin.


Herkomst
De geselecteerde tuinpalmen hebben heel verschillende roots. Midden- en Zuid-Amerika vormt de habitat van de Yucca, de Cordyline groeit in Nieuw-Zeeland en Australië. De Phoenix Canariensis komt - de naam zegt het al - van de Canarische eilanden en de P. Roebelenii uit Laos. En als laatste de Trachycarpus komt in het wild voor in het Verre Oosten. 


Hier let u op bij de inkoop

 • Bij tuinpalmen zijn zowel het formaat als de leeftijd bepalend voor de prijs: hoe ouder, hoe duurder.
 • De stam hoort goed geworteld te zijn, de pot moet groeiruimte bieden en de kluit dient zo zwaar te zijn dat de plant in de pot zelfstandig kan staan, zonder topzwaar om te vallen. 
 • Tuinpalmen horen geen ziekten of plagen te hebben, let vooral op wol-, dop- en schildluis. 
 • Wanneer de planten te droog hebben gestaan, kan er ook spint in voorkomen, te herkennen aan de grijsverkleuring van de bladeren.
 • Bruinde bladpunten wijzen op een te lage luchtvochtigheid, geel blad op een te natte of te droge potkluit. 


Verkoop- en presentatietips

Tuinpalmen zijn solisten die zichzelf het best verkopen door ze een beetje de ruimte te geven. Presenteer ze vrijstaand in een open serre-setting, dat past beter bij deze tijd van het jaar dan het Bountygevoel. Een zuiltje of tuinvaas kan een tuinpalm een heel andere aanblik geven, verschillende tuinpalmen bij elkaar op verschillende niveaus laten zien hoe een patio een paradijsje kan worden. 
 

Verzorgingstips voor de consument

 • Tuinpalmen staan graag op een warme plek, van halfschaduw tot volle zon.
 • Laat de grond niet uitdrogen, tuinpalmen hebben vocht nodig.
 • In het groeiseizoen eens per maand plantenvoeding geven.
 • Bij vorst tuinpalmen inpakken of vorstvrij laten overwinteren. 

 

 

actueel op eennieuwefase.nl
 • 19-10-2018 - Woonplant van de maand november: Rhipsalis

  Heel bijzonder: Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan zonder prikkelende trekjes. Deze woonplant is een snelle groeier die in lange, warrige ranken naar beneden hangt of bossig naar boven groeit. Diepgroen van boven, wat ijler aan de uiteinden, prachtig voor spannende doorkijkjes en tafelveldjes.

  Lees verder ...
 • 18-10-2018 - Asbestdaken verwijderen met behulp van ondersteuningsfonds

  Eind 2024 worden asbestdaken verboden. Voor particulieren en bedrijven die de sanering van hun dak niet kunnen betalen, wil De Tweede Kamer dat er een fonds komt. Een meerderheid steunde een voorstel hiertoe van CDA en VVD.

  Lees verder ...
 • 8-10-2018 - Hypotheekrente op laagste punt ooit

  In september zakte de hypotheekrente naar het laagste niveau ooit, meldt De Hypotheekshop. Door de aanhoudende internationale politieke en economische onrust is de rente voor de derde keer in twee jaar op een dieptepunt beland, volgens de hypotheekadviesketen. 

  Lees verder ...
 • 27-8-2018 - Kleuradvies voor een geslaagde slaapkamer

  Kleuren zijn één van de belangrijkste sfeermakers in de slaapkamer. Ze reflecteren je persoonlijkheid en kunnen een positieve indruk nalaten op de gemoedstoestand. Naargelang de gewenste sfeer kan je gebruik maken van verschillende kleurencombinaties.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.92.160.119
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: