Kadaster waarschuwt dat eerste woning kopen steeds lastiger wordt

De experts waarschuwen dat wie er niet op tijd bij is, zijn kans mist. De leeftijdsgroep waarbinnen starters nu hun eerste woning kopen wordt steeds smaller. Bovendien is het steeds lastiger voor starters om met doorstromers te concurreren, schrijft het Kadaster. 

Doorstromers krijgen de financiering vaak sneller rond dan starters. Zij kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van hun overwaarde en soms zelfs lenen tegen hun oude, gunstigere hypotheekvoorwaarden.

In de grote steden speelt dit alles nog sterker, omdat de huizenprijzen hoger zijn. Verder denken de experts dat starters terughoudend zijn om een huis te kopen, omdat ze horen dat de woningprijzen bijzonder hoog zijn. Zij verwachten dat ze minder waar voor hun geld krijgen en dat de woning niet veel meer in waarde kan stijgen. 

De gemiddelde leeftijd van starters op de woningmarkt ligt nu tussen de 25 en 30 jaar. Het aantal koopstarters onder de 25 en boven de 35 jaar neemt af. 

Meer vermogen nodig door ongunstige leenvoorwaarden
Het Kadaster denkt dat de nieuwe leenvoorwaarden voor de jongste categorie per 1 januari 2013 ongunstig uitpakken. Ze moeten meer eigen vermogen inbrengen en dus langer sparen. 

Andere oorzaken zijn het feit dat jongeren minder vaak een vast contract krijgen en dat ze gemiddeld later gaan samenwonen. 

Dat ook Nederlanders ouder dan 35 jaar minder vaak hun eerste huis kopen, vindt het Kadaster moeilijker te verklaren. "Wellicht dat deze groep als twintiger de boot miste in de tijd dat de hypotheekvoorwaarden zeer ongunstig waren voor flexwerkers en zij zodoende in de particuliere huursector terecht zijn gekomen met hogere huren, waardoor zij geen kapitaal hebben kunnen opbouwen."

Het Kadaster deed onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

 

 

 

 

Bron: Nu.nl

actueel op eennieuwefase.nl
 • 11-6-2019 - Wat te doen als de eikenprocessierups in je tuin zit?

  Het seizoen van eindeloze avonden in een zonovergoten tuin is weer aangebroken. Een keerzijde is er ook: de eikenprocessierups kan zich 's nachts een weg vreten door jouw bomjen. Wat kun en moet je daar tegen doen?

  Lees verder ...
 • 12-3-2019 - Nog geen dalende woningprijzen

  De gekte op de woningmarkt neemt weliswaar af maar van dalende prijzen is nog geen sprake, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

  Lees verder ...
 • 4-3-2019 - De 6 meest geschikte voorjaarsplanten

  Zodra de dagen weer wat lichter worden, de vogeltjes gaan fluiten en de zon zich wat vaker laat zien is het duidelijk dat de lente op komst is. En bij de lente horen natuurlijk mooie, kleurrijke voorjaarsplanten en bloemen. Zowel binnen in huis als buiten in de tuin of op je balkon of terras.

  Lees verder ...
 • 28-1-2019 - Behangtrends van nu: Art Deco

  Art Deco: Een stijl die bijna honderd jaar geleden in de mode raakte. En nu is 'ie weer terug!

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
35.153.135.60
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: