Kadaster waarschuwt dat eerste woning kopen steeds lastiger wordt

De experts waarschuwen dat wie er niet op tijd bij is, zijn kans mist. De leeftijdsgroep waarbinnen starters nu hun eerste woning kopen wordt steeds smaller. Bovendien is het steeds lastiger voor starters om met doorstromers te concurreren, schrijft het Kadaster. 

Doorstromers krijgen de financiering vaak sneller rond dan starters. Zij kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van hun overwaarde en soms zelfs lenen tegen hun oude, gunstigere hypotheekvoorwaarden.

In de grote steden speelt dit alles nog sterker, omdat de huizenprijzen hoger zijn. Verder denken de experts dat starters terughoudend zijn om een huis te kopen, omdat ze horen dat de woningprijzen bijzonder hoog zijn. Zij verwachten dat ze minder waar voor hun geld krijgen en dat de woning niet veel meer in waarde kan stijgen. 

De gemiddelde leeftijd van starters op de woningmarkt ligt nu tussen de 25 en 30 jaar. Het aantal koopstarters onder de 25 en boven de 35 jaar neemt af. 

Meer vermogen nodig door ongunstige leenvoorwaarden
Het Kadaster denkt dat de nieuwe leenvoorwaarden voor de jongste categorie per 1 januari 2013 ongunstig uitpakken. Ze moeten meer eigen vermogen inbrengen en dus langer sparen. 

Andere oorzaken zijn het feit dat jongeren minder vaak een vast contract krijgen en dat ze gemiddeld later gaan samenwonen. 

Dat ook Nederlanders ouder dan 35 jaar minder vaak hun eerste huis kopen, vindt het Kadaster moeilijker te verklaren. "Wellicht dat deze groep als twintiger de boot miste in de tijd dat de hypotheekvoorwaarden zeer ongunstig waren voor flexwerkers en zij zodoende in de particuliere huursector terecht zijn gekomen met hogere huren, waardoor zij geen kapitaal hebben kunnen opbouwen."

Het Kadaster deed onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

 

 

 

 

Bron: Nu.nl

actueel op eennieuwefase.nl
 • 12-11-2018 - Nieuwbouw van koophuizen neemt af

  Het aantal nieuwe koophuizen dat wordt gebouwd neemt al drie kwartalen af. Dit jaar zal de nieuwbouw net iets hoger uitvallen dan vorig jaar en in de jaren daarna zal hij dalen. Dit schrijft De Telegraaf op basis van de Monitor koopwoningmarkt van het Expertisecentrum Woningwaarde.

  Lees verder ...
 • 5-11-2018 - Tuin winterklaar maken

  Om in het voorjaar te kunnen genieten van een mooie tuin is voorbereiding nodig. Deze voorbereiding begint al in de winter. Het winterklaar maken van je tuin hoeft niet eens heel veel tijd te kosten. Begin er op tijd mee en verdeel de werkzaamheden over een aantal dagen. Door het te verdelen blijft het werken in de tuin leuk!

  Lees verder ...
 • 26-10-2018 - Kadaster waarschuwt dat eerste woning kopen steeds lastiger wordt

  Het aantal starters op de koopwoningmarkt daalt in verhouding. Woningmarktexperts van het Kadaster waarschuwen donderdag dat het steeds moeilijker wordt om een eerste woning te kopen.

   

  Lees verder ...
 • 19-10-2018 - Woonplant van de maand november: Rhipsalis

  Heel bijzonder: Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan zonder prikkelende trekjes. Deze woonplant is een snelle groeier die in lange, warrige ranken naar beneden hangt of bossig naar boven groeit. Diepgroen van boven, wat ijler aan de uiteinden, prachtig voor spannende doorkijkjes en tafelveldjes.

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
54.226.209.201
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: