Je verzekering kan omlaag, als je extra aflost op je hypotheek

Vergelijkingssite Uitvaartverzekeringwijzer heeft onderzoek gedaan en stelt dat bijna iedereen die extra heeft afgelost op zijn is, is over verzekerd met zijn overlijdensrisicoverzekering. 516 huishoudens met een hypotheek werden ondervraagd, waarvan ruim een derde tijdens de looptijd extra had afgelost. 

Bijna niemand van hen wist dat zij de premie die ze betalen voor hun overlijdensrisicoverzekering, daarna hadden kunnen aanpassen. Sterker nog: op een enkeling na bleek niemand van hen daar gebruik van te hebben gemaakt. 
 

Overlijdensrisicoverzekering: vaak verplicht
Als je een hypotheek moet afsluiten omdat je een huis koopt, is het bij veel banken verplicht om een overlijdensrisicoverzekering te nemen. In ieder geval voor een deel van de waarde van het huis. Daarnaast wordt de orv gebruikt door mensen die risico willen afdekken voor bijvoorbeeld een eigen bedrijf, de studie van de kinderen of alimentatie. 
 

Potentieel duizenden euro's winst
De uitvaartverzekeringwijzer gebruikt een rekenvoorbeeld: een stel sluit een hypotheek af van 250.000 euro met een looptijd van 30 jaar. Voor hun gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering - met een verzekerd bedrag van 250.000 euro op beide levens - betalen zij 9950 euro premie gedurende die periode. 

Na vijf jaar hebben zij - mede met extra aflossing - 20.000 euro afbetaald. Dan kan de totale premie omlaag naar 7922 euro, een verschil van 2028 euro dus. 
 

Premies flink verlaagd
Hoewel niet elke verzekering het toestaat, bevestigt Independer dat bijstellen een mogelijkheid is. Je hebt een lagere hypotheek, dus je hoeft jezelf minder te verzekeren. 
Maar het premieverschil blijkt uiteindelijk niet heel groot. Het is de vraag of het de moeite is. Als je het verzekerde bedrag hoger houdt, bouw je iets meer zekerheid in voor later. Als jouw inkomen wegvalt door overlijden, dan moet je nog maar zien of je nabestaanden alles kunnen bekostigen. 

Een betere tip is om in het algemeen te bekijken of de premie van je orv niet omlaag kan. De premies zijn al vijf, zes jaar aan het dalen. Je kunt flink besparen als je je verzekering oversluit. Je bent intussen ouders geworden, dus komt misschien in een nieuwe risicoklasse terecht, maar dan nog kun je fors besparen. 
 

Toestemming van de bank
Vereniging Eigen Huis bevestigt dat ook. De premies zijn de laatste jaren behoorlijk gedaald, doordat er veel meer concurrentie is gekomen, vertelt een financieel specialist van Eigen Huis. Een extra aflossing kan een mooie aanleiding zijn om je verzekering weer eens tegen het licht te houden. 

Of de aanpassing kan, zal afhangen van je situatie. Je overlijdensrisicoverzekering is vaak gekoppeld aan je hypotheek door middel van een verpanding. Wil je dat aanpassen, dan heb je goedkeuring nodig van je hypotheekverstrekker. 

 

 

 

 

Bron: RTL Nieuws

actueel op eennieuwefase.nl
 • 11-6-2019 - Wat te doen als de eikenprocessierups in je tuin zit?

  Het seizoen van eindeloze avonden in een zonovergoten tuin is weer aangebroken. Een keerzijde is er ook: de eikenprocessierups kan zich 's nachts een weg vreten door jouw bomjen. Wat kun en moet je daar tegen doen?

  Lees verder ...
 • 12-3-2019 - Nog geen dalende woningprijzen

  De gekte op de woningmarkt neemt weliswaar af maar van dalende prijzen is nog geen sprake, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

  Lees verder ...
 • 4-3-2019 - De 6 meest geschikte voorjaarsplanten

  Zodra de dagen weer wat lichter worden, de vogeltjes gaan fluiten en de zon zich wat vaker laat zien is het duidelijk dat de lente op komst is. En bij de lente horen natuurlijk mooie, kleurrijke voorjaarsplanten en bloemen. Zowel binnen in huis als buiten in de tuin of op je balkon of terras.

  Lees verder ...
 • 28-1-2019 - Behangtrends van nu: Art Deco

  Art Deco: Een stijl die bijna honderd jaar geleden in de mode raakte. En nu is 'ie weer terug!

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
18.215.161.19
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: