De 6 meest geschikte voorjaarsplanten

Het zorgt voor sfeer en gezelligheid en geeft leven aan je huis en tuin. Daarnaast zorgt het wellicht ook voor een beter humeur, want wie wordt er nou niet vrolijk van gekleurde bloemen? Welke 6 planten het beste zijn voor in het voorjaar, delen we graag in dit artikel! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Amaryllis
De Amaryllis is een voorjaarsplant met leuke, gekleurde bloemen. In de lente komt deze voorjaarsplant buiten mooi tot bloei maar ook binnen kan de Amaryllis goed groeien. Zodra de temperaturen hoger worden (boven de 25 graden) zal de plant stoppen met bloeien, hetzelfde geldt voor wanneer het kouder dan 15 graden is. Een goede temperatuur is dus belangrijk. 

De bloemen van de Amaryllis zijn vaak roze, oranje, geel of groen en kunnen tot wel 20 centimeter breed worden. De mooie, groene bladeren van de voorjaarsplant kunnen maar liefst 10 tot 70 centimeter lang worden. Door de kleurrijke bloemen en de grote bladeren is het een echte blikvanger. Zowel in de tuin, als in huis.


 

2. Orchidee
De Orchidee is wellicht één van de meest populaire kamerplanten. Naast het feit dat deze plant hele mooie bloemen heeft is het ook nog eens makkelijk te verzorgen. De bloemen komen veel voor in de kleuren wit, roze, geel en lila en onderaan de plant zitten donkergroene, ovale bladeren. De gekleurde bloemen zorgen direct voor een heerlijk lentegevoel in huis.

Een orchidee kun je in allerlei formaten aanschaffen. Zo zijn er grote orchidee planten te koop met meerdere takken, of kleinere met maar één of twee takken. 

Hoewel een orchidee graag licht heeft kun je het beter niet plaatsen in de volle zon. Je kunt het beter ergens in huis plaatsen waar voldoende daglicht komt maar geen direct zonlicht. Eén keer per week water geven is voldoende.

 

3. Narcissen
Als er één voorjaarsplant is die bijna symbool staat voor de lente zijn het wel narcissen. Deze mooie lange voorjaarsplanten met gele of witte bloemen komen tevoorschijn zodra de temperaturen weer wat omhoog gaan. In het voorjaar dus! Parkjes en grasvelden, maar ook (voor)tuinen staan vaak vol met bloeiende narcissen. Ook in de winkels zie je rond het voorjaar overal binnen narcissen te koop staan. Narcissen worden ook wel paasbloemen genoemd omdat ze veelal rond Pasen tot bloei komen.

Als je narcissen in de tuin of op het balkon plaatst kun je er het beste voor zorgen dat ze voldoende zonlicht krijgen. Ze bloeien namelijk het beste in de volle zon, om te kunnen groeien hebben ze voldoende licht en water nodig.

Zodra de bloemen zijn uitgebloeid kun je ze tot boven de bol afknippen. De bloembollen kun je bewaren en volgend jaar opnieuw tot bloei laten komen. Wanneer je narcissen buiten hebt staan kun je de bollen in de grond laten zitten, ze zullen rond de lente vanzelf weer tot bloei komen.

 

4. Viooltjes
Vroeg in het voorjaar kun je viooltjes al in de tuin, in plantenbakken of op het balkon plaatsen. Ze zijn erg goedkoop en zowel bij bouwmarkten, supermarkten en bloemisten te koop. Deze kleine plantjes zorgen voor veel gezelligheid in de tuin. Ze zijn verkrijgbaar in de kleuren paars, geel, rood, oranje, wit, blauw of lila. Je kunt viooltjes het beste in de zon of halfschaduw plaatsen. De voorjaarsplantjes zijn makkelijk te onderhouden en heel sterk, ze zijn namelijk winterhard. Dus zelfs wanneer het gevroren heeft zullen de plantjes bij temperaturen boven 0 weer tot bloei komen.

In het voorjaar doen viooltjes het dus heel erg goed. Zodra het weer wat warmer wordt komen de voorjaarsplantjes goed tot bloei waardoor je meer kleur en gezelligheid krijgt in je tuin. Je kunt de voorjaarsplanten zowel in een pot zetten als direct in de volle grond. Het is belangrijk de grond waar de viooltjes in staan vochtig te houden en eens per twee weken voeding toe te voegen aan het water.

 

5. Tulpen
Echte Hollandse tulpen kunnen in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Hoewel de tulp wellicht het meest bekend is als snijbloem kun je het ook als voorjaarsplant in je tuin of huiskamer plaatsen. Tulpen komen voor in allerlei gezellige kleuren zoals geel, oranje, roze, paars en rood. Ze zijn makkelijk te verzorgen en hebben alleen water nodig wanneer de grond droog aanvoelt. Tulpen in huis of in de tuin geven je meteen het ultieme lentegevoel, de gezellige kleuren zorgen voor meer sfeer in je woning of in de tuin. Je kunt tulpen ook gemakkelijk combineren met andere planten. 

Hoewel de tulpen in het voorjaar prachtig bloeien kunnen ze niet goed tegen direct zonlicht en warme temperaturen. Je kunt ze dus beter op een plek planten waar ze deels in de schaduw staan. Wanneer je tulpen in huis plaatst kun je ze het beste ergens neerzetten waar geen direct zonlicht komt.

 

6. Primula
De Primula wordt in Nederland ook wel de sleutelbloem genoemd. Het is een wintervaste plant die al begint te bloeien aan het einde van de winter. Als je vroeg in het voorjaar mooie bloemen in de tuin wil hebben staan is de primula een prima keuze. Je zult van de planten kunnen genieten tot ongeveer eind april. Je kunt de voorjaarsplantjes ook binnen plaatsen in plaats van in de tuin voor een heerlijk voorjaarsgevoel in huis.

Deze mooie plant heeft wel wat extra verzorging nodig. Wanneer de grond waarin de planten staan te droog is kun je ze water geven. Echter is het belangrijk ze niet te veel water te geven omdat de wortels dan kunnen gaan rotten en de plant kapot zal gaan. Door regelmatig de dode bloemetjes van de plant te verwijderen blijft het er mooi uitzien.

Je kunt de voorjaarsplanten het beste in de schaduw plaatsen. Te veel zonlicht kan ervoor zorgen dat de plant sneller kapot gaat. 

 

Haal het voorjaar in huis met voorjaarsplanten!
Kleurrijke bloemen en planten geven je het ultieme lentegevoel. Door voorjaarsplanten in je tuin te plaatsen of in huis neer te zetten zul je merken dat de lentekriebels zoetjes aan zullen komen. Daarnaast ziet het er onwijs gezellig uit en zorgt het voor meer sfeer in je tuin of woning. Wanneer je de voorjaarsplanten op de juiste manier verzorgd zul je er ook een lange tijd van kunnen genieten. Bovenstaande 6 voorjaarsplanten zijn prachtig in het voorjaar en zullen je huis of tuin een stuk leuker en gezelliger maken. Ga dus lekker een ochtend of middag naar bouwmarkten en tuincentrums om het voorjaar in huis te halen.

actueel op eennieuwefase.nl
 • 11-6-2019 - Wat te doen als de eikenprocessierups in je tuin zit?

  Het seizoen van eindeloze avonden in een zonovergoten tuin is weer aangebroken. Een keerzijde is er ook: de eikenprocessierups kan zich 's nachts een weg vreten door jouw bomjen. Wat kun en moet je daar tegen doen?

  Lees verder ...
 • 12-3-2019 - Nog geen dalende woningprijzen

  De gekte op de woningmarkt neemt weliswaar af maar van dalende prijzen is nog geen sprake, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

  Lees verder ...
 • 4-3-2019 - De 6 meest geschikte voorjaarsplanten

  Zodra de dagen weer wat lichter worden, de vogeltjes gaan fluiten en de zon zich wat vaker laat zien is het duidelijk dat de lente op komst is. En bij de lente horen natuurlijk mooie, kleurrijke voorjaarsplanten en bloemen. Zowel binnen in huis als buiten in de tuin of op je balkon of terras.

  Lees verder ...
 • 28-1-2019 - Behangtrends van nu: Art Deco

  Art Deco: Een stijl die bijna honderd jaar geleden in de mode raakte. En nu is 'ie weer terug!

  Lees verder ...


GetUserInfo (in session):
(nr. = 1 geeft aan of er een controle op IP adres is uitgevoerd)
Aantal postcodes in DB:
0
(het aantal plaatsen in de DB met deze postcode)
IP adres:
35.153.135.60
(het ip adres van de bezoeker)
Plaats (in session):
(geselecteerde plaats uit IP adres / door gebruiker aangepast in shopping)
Postcode (in session):
(geselecteerde postcode uit IP adres / regiokeuze van de bezoeker)
Gekozen provincie (in session):
(geselecteerde provincie aan de hand van de postcode / regiokeuze van de bezoeker)

JQ categorie shopping:
JQ postcode shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping (in session):
JQ gekozen plaats shopping: